About

DIT IS BJÖRRE

Wat doet Börre?

Ik ben ervan overtuigd dat het uitmaakt waarmee je je omringt. Schoolborden waren vroeger zwart, maar we kregen door dat een groen schoolbord veel rustiger werkt bijvoorbeeld. Positiviteit, of het nu is van geluid, van beeld of van taal, brengt ook positiviteit in mensen brengt. Daarom maak ik schilderijen van streepjescodes van alle mooie dingen van het leven. En er zijn zoooveel mooie dingen in het leven. Ook minder mooie, dat weet ik wel. En mooi is vaak een betrekkelijk woord, mooi zit toch vaak in de waarneming. Hoe dan ook: de mooie dingen verdienen meer aandacht.

1. De mooie dingen van het leven

1.1 Mijn betere helft

Een goede aanduiding voor je partner, waarmee je èn aangeeft samen één te zijn, èn de juiste waardering voor die ander duidt. Dat je in je eentje maar half bent heeft zijn oorsprong in een mythe, waarnaar Aristophanes verwijst in Plato’s boek Het Symposium (385 voor Christus). Dat is ongeveer het enige verhaal dat ik mij herinner van de lessen Grieks op de middelbare school.

Die mythe vertelt ons dat de mens vroeger vier ledematen had en twee hoofden. Deze ‘bolmensen’, met de ruggen tegen elkaar aan, waren er in drie soorten. Je had bolmensen van wie beide helften mannelijk waren, bolmensen met twee vrouwelijke helften en je had ook de combinatie man-vrouw.

De goden vonden dat de bolmensen te machtig werden en naast hun schoenen gingen lopen. Om de macht van de mensheid in te dammen, besloot de oppergod Zeus de bolmensen in tweeën te splitsen. Zo kreeg de mens zijn huidige gedaante. Maar de gesplitste mens was eenzaam en verloren, en ging dus op zoek naar zijn wederhelft. Met het vinden van die wederhelft kwamen dan liefde en geluk. En, afhankelijk van welk menstype je was geweest, kon een man op zoek zijn naar een andere man of een vrouw, en een vrouw naar een andere vrouw of een man. Dit geldt natuurlijk ook voor onze non-binaire en genderfluïde medemensen.

Inspiratie

Jannetje Dirkje Wijman-Warbout (1963-2012) was niet alleen maar een geweldige mens, echtgenote, en ook nog moeder van onze geweldige vier kinderen. Zij werkte als kinesioloog en als kunstenaar. Zij maakte onder andere onderstaande ets ‘liefde en dankbaarheid’, wat mij betreft één van de mooiste etsen die Janet heeft gemaakt.

Zij leverde mij de inspiratie om de wereld mooier te gaan maken.

Janet was begonnen met het uittesten van universele streepjescodes. Combinaties van kleuren, stroken en cijfers om uitdrukking te geven aan begrippen, een soort van dna-code.